ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

"ΕΦΥΓΕ" Η ΓΝΩΣΤΗ ΠΕΙΡΑΙΩΤΙΣΣΑ ΖΩΓΡΑΦΟΣ, ΣΩΤΗΡΙΑ ΡΑΛΛΗ !

Απεβιώσε την περασμένη Τρίτη, σε ηλικία 68 ετών, η γνωστή Πειραιώτισσα ζωγράφος
Σωτηρία Ράλλη, η κηδεία της οποίας πραγματοποιείται αύριο Παρασκευή, στισ 12.00 μ.μ.μ, από τον Ιερό Ναό Αγ. Γερασίμου, στο Κοιμητήριο Σχιστού.

Η Σωτηρία Ράλλη γεννήθηκε στο Ελαιoχώρι της Κυνουρίας το 1944.
Φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, ενώ συνέχισε τις σπουδές της στην Superieur Ecole der Beaux Art του Παρισιού.
Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, ανακηρρύσει την Σωτηρία Ράλλη ΄΄Master of Arts΄΄ και την τιμά με τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα της Έδρας Καλών Τεχνών.

Κατά την διάρκεια της ζωής της πραγματοποίησε σημαντικό αριθμό ατομικών εκθέσεων τόσο στην Αθήνα, όσο στον Πειραιά, στο Λονδίνο, στην Νέα Υόρκη, ενώ έχει λάβει μέρος σε περισσότερες από σαράντα ομαδικές εκθέσεις σε όλο το κόσμο.

Ανάμεσα σε αυτές ξεχωρίζουν η συμμετοχή της σε τρεις πανελλήνιες εκθέσεις στο Μόντε Κάρλο και στο Nancy της Γαλλίας με την διεύθυνση της Διεθνούς Ένωσης Γυναικών Ζωγράφων και Γλυπτριών Γαλλίας, καθώς επίσης και η σταθερή παρουσία έργων της, της πρώιμης κυρίως περιόδου (1970 – 1975), σε γκελαρί στο Μπρόντγουεη.

Ο Πειραιάς όμως,στον οποίο έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωή της υπήρξε πάντα σημείο αναφοράς για την ζωγράφο Σωτηρία Ράλλη και για το λόγο αυτό συμμετείχε σταθερά, τις περισσότερες φορές με ιδία έξοδα, στο σύνολο σχεδόν των ετήσιων εκθέσεων θαλασσογραφίας του Δήμου Πειραιά.

Έργα της φιλοξενούνται σήμερα στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιώς, στην Εθνική Πινακοθήκη, στη συλλογή της Τράπεζας Πίστεως και σε δημοτικές πινακοθήκες σε άλλες Ελληνικές περιοχές.
Σημαντικές ιδιωτικές συλλογές ανά τον κόσμο φιλοξενούν έργα της Σωτηρίας Ράλλη (συλλογή του Dr.Barry Solzberg-Roslyn Estates, USA, συλλογή Τσαούσογλου, συλλογή της χαράκτριας Βάσως Κατράκη κ.α.).

Έχει φιλοτεχνήσει την εξωτερική επιφάνεια μεγάρου των Αθηνών στην περιοχή Νέου Φαλήρου και μια τοιχογραφία μεγάλων διαστάσεων στον Πειραιά.
Εκτός από την ζωγραφική ασχολήθηκε με την γλυπτική, αλλά και την κατασκευή θεατρικών σκηνικών και κοστουμιών.
Εξάλλου, σημαντικό υπήρξε και το ερευνητικό της έργο το οποίο επικεντρώθηκε στο φως και στα χρώματα. Η Σωτηρία Ράλλη δεν πρόλαβε να δει την πολυετή έρευνα της να παίρνει το δρόμο για το τυπογραφείο και παραμένει προς το παρόν στο προσωπικό της αρχείο.

Στο ίδιο αρχείο παραμένουν μερικά από τα πλέον χαρακτηριστικά κομμάτια της εργασίας της, τα οποία σταθερά αρνούνταν να παραχωρήσει τα τελευταία χρόνια, αλλά και αρκετές εργασίες και μελέτες της που δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει.

Η Σωτηρία Ράλλη υπήρξε μέλος του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, της Ουνέσκο Πειραιά, αλλά και της Διεθνούς Ένωσης Επιστημόνων Γυναικών.