ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Οι συγκυβερνήτες και οι προκλητικές τους αδικίες!

Τα λαμόγια της συγκυβέρνησης πετσοκόβουν μισθούς μέσω ΚΥΑ στα δημόσια ΜΜΕ την ώρα που κάνουν πλάτες στα λιστολαμόγια… της Ελβετίας  

Δεκεμβρίου 29, 2012 

www.asyntaxtostipos.org
 αναδημοσίευση

Οι συγκυβερνήτες της διαπλοκής και της παραοικονομίας, με την ανοχή βέβαια των εργοδοτικών μνημονιακών συνδικαλιστών, άμεσα με Κοινή Υπουργική Απόφαση (αποφασίζουμε και διατάσσουμε δηλαδή…) καταργούν εμπράκτως το συνταγματικό δικαίωμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων και επιβάλλουν μειώσεις μέχρι και 41% ενώ πετούν στο δρόμο εκατοντάδες συμβασιούχους που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και επαναφέρουν το εργολαβικό μπλοκάκι.

Καθεστώς γαλέρας, τύπου ΥΕΝΕΔ, βάσει πάντα των μνημονιακών συμβάσεων υποτέλειας, προωθεί η τροικανή συγκυβέρνηση της διαπλοκής και της λαμογιάς των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, σε όλα τα δημόσια και δημοτικά Μέσα Ενημέρωσης.


Οι μειώσεις αφορούν όλους τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ, το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και τα Δημοτικά ΜΜΕ που να σημειωθεί είχαν εξαιρεθεί από το ενιαίο μισθολόγιο με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αλλά φυσικά δεν αφορούν το Προσωπικό Ειδικών Θέσεων με τους παχυλούς μισθούς και την ιδιαίτερη μεταχείριση. Οι μεγαλύτερες μειώσεις μισθών θα γίνουν στη Γενική Γραμματεία (μέχρι 41%) και στο ΑΠΕ (μέχρι 25%) ενώ για όλους χάνονται οικογενειακά επιδόματα, χρονοεπιδόματα (τριετίες, πενταετίες), υπερωρίες, Σαββατοκύριακα, εκτός έδρας και όλα όσα προβλέπουν οι ΣΣΕ του κλάδου.

Όλα πλέον θα κινούνται βάσει του μισθολογίου που θα ορίζει κάθε φορά η κυβέρνηση. Στην παρούσα βάση ο βασικός μισθός που προτείνεται είναι τα 874 ευρώ μεικτά, δηλαδή περί τα 600 καθαρά. Να σημειωθεί ότι ο βασικός μισθός του εμποροϋπαλλήλου με τη ΣΣΕ που ισχύει από τον Αύγουστο είναι 860 ευρω μεικτά και του λογιστή 941 ευρω!!!!

Το κερασάκι στην τούρτα που φέρεται να συζητά το πολιτικό αληταριάτο της  συγκυβέρνησης με τους μνημονιακούς συνδικαλισταράδες υμνητές της Μέρκελ είναι να δοθεί επίδομα γύρω στα 300 ευρώ στους αρχισυντάκτες (δικά τους παιδιά) και να υπάρξει ένα πλαφόν στις μειώσεις, κάτι όμως που δεν φαίνεται να δέχεται ο Στούρνος, κατά εντολή της τρόικας. 

Τι έχει γίνει

Την Δευτέρα 31/12/2012 η ΕΣΗΕΜΘ συγκαλεί κοινή εργασιακή συνέλευση των εργαζομένων σε όλα τα δημόσια και δημοτικά ΜΜΕ της ευθύνης της στην 1μμ στην αίθουσα συνεδρίων της ΕΣΗΕΜ-Θ. Για την διευκόλυνση της διαδικασίας έχει κηρύξει τρίωρης στάσης εργασίας από τη 1μμ έως τις 4μμ (ΕΡΤ3, περιφερειακοί σταθμοί ΕΡΑ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και δημοτικά ΜΜΕ).

Από όσα γνωρίζουμε σε όλο το φάσμα της ΕΡΤ3 δεν υπήρξε καμία σοβαρή ενημέρωση, είτε από τους εργασιακούς είτε από μέλη του δ.σ της ΕΣΗΕΜΘ. Στα δημοτικά ΜΜΕ Θεσσαλονίκης υπήρξε ενημέρωση από μέλος του δ.σ. ενώ στο τοπικό ΑΠΕ η ενημέρωση ήταν πλήρης: έγινε μέχρι και κοινή εργασιακή συνέλευση με τους Αθηναίους μέσω τηλεδιάσκεψης.

Τη Δευτέρα λοιπόν οι εργαζόμενοι καλούνται σε μία κοινή συνέλευση για να ενημερωθούν για αυτά που ήδη έχουν αποφασισθεί. Η φιλοκυβερνητική διοίκηση της ΕΣΗΕΜΘ στην πρόσκληση της αναφέρει ότι «η εργασιακή συνέλευση θα γίνει για τις προθέσεις της κυβέρνησης αναφορικά με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που ορίζει τις αμοιβές των δημοσιογράφων που εργάζονται στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα». Τίποτα άλλο. Προφανώς θεωρεί ότι η εν λόγω ΚΥΑ είναι ικανοποιητική. Η μέχρι τώρα εκφρασμένη στάση στελεχών της «συνπαράταξης» της μνημονιακής πλειοψηφίας (βλ. Βοιτσίδης, Δραγώγιας, Γιαννούλης κ.λ.π) κινείται από το «την δεχόμαστε ως έχει» μέχρι το «μαχητικό»… «παλεύουμε να την αλλάξουμε μέσω της… αγωνιστικής διαβούλευσης». Με λίγα λόγια δεν θα σχίσουν ούτε βρακολάστιχο οι συνδικαλιστές της συγκυβέρνησης. Δεν υπάρχει καμία επίσημη τοποθέτηση της ΕΣΗΕΜΘ επί του θέματος, παρότι μέχρι σήμερα έχουν γίνει 3 συναντήσεις με τον υπεύθυνο κυβερνητικής προπαγάνδας Σ. Κεδίκογλου στις οποίες συμμετείχαν προεδρεία των Ενώσεων και της ΠΟΕΣΥ. Σκότος και ομίχλη για το τι έχει ειπωθεί στις εν λόγω συναντήσεις.

Το σκανδαλώδες μάλιστα είναι ότι η κοινή συνέλευση των εργαζομένων πραγματοποιείται την ημέρα κατά την οποία αναμένεται και η δημοσιοποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Όπως ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ Βοιτσίδης έχει αναφέρει η κυβέρνηση βιάζεται να “κλείσει” την όλη ιστορία μέχρι την 31η Ιανουαρίου, δηλαδή την ημέρα της συνέλευσης. Αλήθεια ποια είναι η θέση της ΕΣΗΕΜΘ; Έχει θέση; Εκ πρώτης φαίνεται να έχει και φυσικά είναι η ταύτιση με τις προτάσεις της κυβέρνησης. Δεν περιμέναμε τίποτα διαφορετικό από τους μερκελιστές της πλειοψηφίας της ΕΣΗΕΜΘ.

Τα αλισβερίσια…

«Περίεργη» είναι και η στάση της «Συριζικής» Συσπείρωσης της ΕΣΗΕΑ και του προέδρου της Τρίμη. Η Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων (βλ. Τσαλαπάτης, Ντελέζος κ.α) καταγγέλλουν τον Τρίμη και την δεξιά Αντωνιάδου (Δημοσιογράφοι για τη Δημοσιογραφία) ότι τα έχουν «βρει» με τον Κεδίκογλου και για το θεαθήναι παίζουν αγωνιστικό θέατρο με ολίγη από αντίδραση μέσω ΠΟΕΣΥ σε συνεργασία με Σαββίδη, Κουμπιά, Δραγώγια κ.λ.π.

Έτσι η ΕΣΗΕΑ σε ανακοίνωση της, ενώ καταγγέλλει ότι «η κυβέρνηση στο πλαίσιο των μνημονιακών δεσμεύσεων, που έχει αναλάβει, επιχειρεί την κατάργηση της ελευθερίας καθορισμού των αποδοχών με ελεύθερες διαπραγματεύσεις και συλλογικές συμβάσεις εργασίας» και «την ανατροπή του μισθολογικού καθεστώτος και την κατάργηση δικαιωμάτων, που έχουν αποκτηθεί με αγώνες και ισχύουν για περισσότερο από 30 χρόνια» και προτείνει «να αντιταχθούμε στην ισοπεδωτική αυτή πολιτική και τακτική της Κυβέρνησης και να συζητήσουμε τους τρόπους αντιμετώπισής της» και πως «η ενότητα και η αποφασιστικότητα είναι η δύναμή μας» επί της ουσίας δεν καταθέτει κανένα διεκδικητικό πλαίσιο ούτε προκρίνει κινητοποιήσεις. Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι οι εργασιακοί εκπρόσωποι της ΕΡΤ στην Αθήνα Ζερβού και Γρυλάκης βλέπουν θετικά την όλη εξέλιξη. 

Τα προσχήματα σώζει η ΠΟΕΣΥ που μιλά για «αιφνιδιαστική τακτική της κυβέρνησης, η οποία μία βδομάδα πριν εκπνεύσει το 2012, κάλεσε τα σωματεία προς ενημέρωση για το περιεχόμενο της ΚΥΑ, η οποία είναι σε εκκρεμότητα από τον περασμένο Νοέμβριο». Σημειώνει δε ότι με αφορμή την έκδοση της ΚΥΑ η ΠΟΕΣΥ επαναλαμβάνει την πάγια θέση της Ομοσπονδίας εναντίον κάθε μείωσης των μισθών και εμμένει στην επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας» και ζητά:

Να μην υπάρξουν μειώσεις αποδοχών.
Να κατοχυρωθούν οι θεσμικές κατακτήσεις των δημοσιογράφων στα  Δημόσια Μέσα.
Να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία των Δημόσιων Μέσων.
Να υπάρξει άμεση επίλυση της εκκρεμότητας των 75 συμβασιούχων της ΕΡΤ που να διασφαλίζει την παραμονή τους στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση με όρους συλλογικούς και όχι προσωπικής διαπραγμάτευσης. Να μπει τέλος στην ομηρία και στην εργασιακή ανασφάλεια.

Εμείς δεν θα διαφωνήσουμε με το πλαίσιο της ΠΟΕΣΥ αλλά θεωρούμε ότι έπρεπε να γίνει ένα βήμα παραπέρα. Δηλαδή να υπάρχει απόφαση για κινητοποιήσεις και κλιμάκωση αυτών σε διαρκείας, αμέσως μετά την κοινοποίηση της ΚΥΑ.

Η κατάργηση των εργασιακών και συνδικαλιστικών μας δικαιωμάτων (διότι όταν χάνεις εργασιακά συνακόλουθα χάνεις και συνδικαλιστικά δικαιώματα) ιδίως στα δημόσια ΜΜΕ, που τα πληρώνει ο μέσος πολίτης για να απολαμβάνει σφαιρική και αντικειμενική ενημέρωση, δεν αποτελεί απλά μία υποχώρηση στο πλαίσιο της μνημονιακής συγκυρίας. Χαράζει και ανοίγει δρόμους κατηφορικούς για όλο τον κλάδο. Στο φινάλε τα δημόσια ΜΜΕ δεν είναι τσιφλίκι κανενός ούτε της ΝΔ ούτε του ΠΑΣΟΚ ούτε της νεόκοπης στη εξουσιαστική διαπλοκή ΔΗΜΑΡ. Οι ίδιοι εργαζόμενοι πρέπει να σκύψουν στα προβλήματα και να αποφασίσουν.

Εμείς λέμε ότι ο δρόμος της αντίστασης και του αγώνα είναι μονόδρομος.
Με αγώνες και όχι με… διαβουλεύσεις κατοχυρώνουμε τα δικαιώματα μας. 
Ενώσεις των Συντακτών και όχι των μερκελιστών, των διευθυντών και των αφεντικών….