ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Όλες οι εξελίξεις από την πολύνεκρη επίθεση στο Παρίσι...


η εφημεριδα των συντακτων- αναδημοσιευση
Η αστυνομία έσπευσε στην περιοχή | @Maud_Pierron
Δώδεκα νεκροί, μεταξύ των οποίων δύο αστυνομικοί, και είκοσι τραυματίες, οι πέντε από τους οποίους βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, είναι το αποτέλεσμα της σημερινής (07/01) επίθεσης στο Παρίσι, από πυρά που άνοιξαν άγνωστοι στα γραφεία της εβδομαδιαίας σατιρικής πολιτικής εφημερίδας «Charlie Hebdo».

Σε εξέλιξη γιγαντιαία επιχείρηση της αστυνομίας.
«Μία τρομοκρατική επίθεση ασύγκριτης βαρβαρότητας» κατήγγειλε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος έσπευσε στον τόπο του «μακελειού».

Ενός λεπτού σιγή στα γραφεία της Figaro (17:23)

Αποδεικτικά στοιχεία (17:19)

Ένα από τα γάντια που πιστεύεται πως ανήκουν στους δράστες και εξετάζονται από την αστυνομία.
Από το δημοσιογράφο της  FIGARO  EDOUARD DE MARESCHAL.   

#jesuischarlie (17:12)

Το  hashtag  #jesuischarlie (δηλαδή  «είμαι και εγώ charlie») είναι πλέον το 2ο πιο δημοφιλές στο Twitter μετά το #charliehedbo- και έχει αναπαραχθεί περισσότερες από 45.000 φορές.  

Η Τουρκία καταδικάζει και προειδοποιεί (17:09)

«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την τρομοκρατία. Είμαστε κατά όλων των μορφών τρομοκρατίας» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποιώντας όμως ταυτόχρονα για το φαινόμενο της Ισλαμοφοβίας. Απορρίπτοντας κάθε σχέση μεταξύ της βίας και του Ισλάμ -την οποία αποκάλεσε «θρησκεία της ειρήνης- ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε πως δεν είναι η σωστή προσέγγιση να σχετίζει κανείς το Ισλάμ με την τρομοκρατία, κάνοντας έκκληση για ένα κοινό αγώνα κατά αυτής της απειλής. 

Κινητοποιείται όλη η Γαλλία (16:59)

Διαδηλώσεις οργανώνονται σε όλη την χώρα. Εκτός από το Παρίσι, συγκεντρώσεις από τις 17.00 ως τις 19.00 (ώρα Ελλάδος) θα πραγματοποιηθούν μεταξύ άλλων σε 38 πόλεις στο Μπορντό, τη Ντιζόν, την Γκρενόμπλ, τη Λιόν, τη Μασσαλία, τη Τουλούζη, το Στρασβούργο. 

Οι αιματηρότερες τρομοκρατικές επιθέσεις σε γαλλικό έδαφος τα τελευταία 40 χρόνια (16:51)


Η σημερινή αιματηρή επίθεση στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo στο Παρίσι είναι η πλέον πολύνεκρη που έχει σημειωθεί στη Γαλλία τις τελευταίες δεκαετίες. Ακολουθεί ένας κατάλογος με τις πιο φονικές επιθέσεις στη χώρα τα τελευταία 40 χρόνια.
* Μάρτιος 2012: Την 11η και την 15η Μαρτίου ο Μοχάμεντ Μερά, 23 ετών, σκοτώνει στην Τουλούζη και το Μοντομπάν τρεις στρατιωτικούς. Κατόπιν, την 19η Μαρτίου, σκοτώνει τρία παιδιά και έναν δάσκαλο σε εβραϊκό σχολείο της Τουλούζης. Τρεις ημέρες αργότερα σκοτώθηκε από αστυνομικούς που είχαν περικυκλώσει το διαμέρισμα όπου είχε ταμπουρωθεί.
* 3 Δεκεμβρίου 1996: Σε επίθεση με γκαζάκια στο μετρό, στο σταθμό Πορ Ρουαγιάλ του Παρισιού, σκοτώνονται τέσσερις άνθρωποι και τραυματίζονται άλλοι 91. Η υπόθεση αυτή παρουσίαζε ομοιότητες με το κύμα των βομβιστικών επιθέσεων που είχαν σημειωθεί το 1995.
* 25 Ιουλίου 1995: Μια βόμβα εκρήγνυται στο σταθμό Σεν Μισέλ του προαστιακού σιδηροδρόμου, στην καρδιά του Παρισιού, σκοτώνοντας 8 ανθρώπους και τραυματίζοντας 119. Η επίθεση αυτή αποδόθηκε σε Αλγερινούς ισλαμιστές εξτρεμιστές και ήταν η πιο πολύνεκρη από τις 9 που σημειώθηκαν εκείνο το καλοκαίρι. Το 2002 δύο άνδρες καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη για τρεις από τις επιθέσεις εκείνες.
* 17 Σεπτεμβρίου 1986: Σε βομβιστική επίθεση έξω από το κατάστημα Tati, στην οδό Ρεν του Παρισιού, σκοτώθηκαν 7 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 55. Η επίθεση αυτή εντασσόταν στις 15 συνολικά (οι τρεις αποτυχημένες) που διέπραξε η φιλοϊρανική οργάνωση του Φουάντ Αλί Σαλέχ το 1985 και το 1986, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους 13 άνθρωποι και 303 τραυματίστηκαν.
* 31 Δεκεμβρίου 1983: Δύο νεκροί και 34 τραυματίες στον σιδηροδρομικό σταθμό Σεν-Σαρλ της Μασσαλίας, από έκρηξη βόμβας. Λίγα λεπτά νωρίτερα είχε σημειωθεί άλλη έκρηξη σε αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο από τη Μασσαλία για το Παρίσι, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι τόσοι. Την ευθύνη ανέλαβε η "Οργάνωση του ένοπλου αραβικού αγώνα".
* 15 Ιουλίου 1983: Από έκρηξη βόμβας κοντά στο γκισέ της αεροπορικής εταιρείας Turkish Airlines στο αεροδρόμιο του Ορλί, σκοτώθηκαν 8 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 54. Τον Μάρτιο του 1985, τρεις Αρμένιοι κρίθηκαν ένοχοι και καταδικάστηκαν για την επίθεση αυτή σε ποινές από 10 έτη κάθειρξη μέχρι ισόβια.
* 9 Αυγούστου 1982: Πέντε ένοπλοι ανοίγουν πυρ και εκτοξεύουν χειροβομβίδες στο εστιατόριο Goldenberg, στην οδό Ροζιέρ, στην εβραϊκή συνοικία του Παρισιού. Απολογισμός: 6 νεκροί και 22 τραυματίες. Η επίθεση αποδιδόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα στην παλαιστινιακή οργάνωση Αμπού Νιντάλ, όμως δεν έχει διαλευκανθεί μέχρι σήμερα.
* 29 Μαρτίου 1982: Επίθεση στην αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Τουλούζη-Παρίσι, με την οποία επρόκειτο να ταξιδέψει ο τότε δήμαρχος του Παρισιού Ζακ Σιράκ. Σκοτώνονται 5 και τραυματίζονται 77 άνθρωποι. Φαίνεται ότι ήταν αντίποινα του τρομοκράτη Ίλιτς Ραμίρες Σάντσες, του γνωστότερου με το προσωνύμιο "Κάρλος", για τη σύλληψη δύο μελών της οργάνωσής του, του Ελβετού Μπρούνο Μπρέγκετ και της Γερμανίδες, μετέπειτα συζύγου του, Μαγκνταλένα Κοπ.
* 3 Οκτωβρίου 1980: Μια βόμβα, κρυμμένη σε ένα μηχανάκι, εκρήγνυται έξω από τη συναγωγή της οδού Κοπερνίκ στο Παρίσι, την ώρα της προσευχής: 4 νεκροί και 20 τραυματίες.
* 20 Μαΐου 1978: Παλαιστίνιοι ανοίγουν πυρ στο αεροδρόμιο Ορλί εναντίον μιας ομάδες επιβατών που επρόκειτο να επιβιβαστούν σε αεροσκάφος με προορισμό το Τελ Αβίβ. Σκοτώνονται συνολικά οκτώ άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και τρεις από τους δράστες.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Υποστήριζαν την Αλ Κάιντα» (16:47)


Η σκιτσογράφος Κοκό
Η σκιτσογράφος Κορίν Ρέι, γνωστή ως Κοκό περιέγραψε στην εφημερίδα L' Humanite τις δραματικές ώρες της επίθεσης. «Έφτανα στην πόρτα του κτιρίου όταν δυο κουκουλοφόροι ένοπλοι, μας απείλησαν. Ήθελαν να μπουν και να ανέβουν στην εφημερίδα. Πληκτρολόγησαν τον κώδικα. Πυροβόλησαν τον Βολίνσκι και τον Καμπί... Διήρκεσε πέντε λεπτά... Κρύφτηκα κάτω από ένα γραφείο... Μίλαγαν τέλεια γαλλικά και δήλωναν την υποστήριξή τους στην Αλ Κάιντα». 

Έρευνες για τους δράστες (16:35)

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας, όλη η κρατική μηχανή έχει κινητοποιηθεί για να εξουδετερωθούν οι τρεις εγκληματίες που ευθύνονται για αυτή τη βάρβαρη πράξη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που κυκλοφορούσαν στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης οι δράστες ήταν από δυο εως τέσσερις. Στη φωτογραφία, το αυτοκίνητο το οποίο χρησιμοποίησαν οι δράστες. Οι αρχές εξετάζουν το Ι.Χ. 
Έκκληση της αστυνομίας για πληροφορίες. 
Σε συγκέντρωση καλεί αύριο στις 7.00 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) στην πλατεία Δημοκρατίας, η δήμαρχος Παρισιού.   

Φτωχότερη από σήμερα η Ένατη Τέχνη (16:14)


Φτωχότερη είναι από σήμερα (07/01) η Ένατη Τέχνη καθώς ένα από τα θύματα του «μακελειού» στα γραφεία του περιοδικού στη Βαστίλη είναι ο σπουδαίος κομίστας Ζόρζ Βολίνσκι του οποίου η επίθεση έκοψε το νήμα της ζωής του στα 71 του χρόνια.
Ο Βολίνσκι έγραψε ιστορία στα ευρωπαϊκά κόμικ και στα 13 του μόλις χρόνια άρχισε να σκιτσάρει για το εβδομαδιαίο πολιτικό περιοδικό Χάρα Κίρι. Οκτώ χρόνια αργότερα έγινε ένας από τους βασικούς συντελεστές του εβδομαδιαίου σατιρικού περιοδικού Χάρα Κίρι και στη συνέχεια του Charlie Hebdo. Από το 1980 και μετέπειτα ο Βολίνσκι εργάστηκε σε διάφορες μεγάλες γαλλικές εφημερίδες και περιοδικά όπως την Liberation, την L'Humanité", τον "Le Nouvel Observateur" ή την "L'Echo des savanes".
Μέχρι να χάσει τη ζωή τους σχεδίαζε και έγραφε στην "Journal du Dimanche", το "Paris Match" και το "Charlie Hebdo", ενώ το 2005 είχε αποσπάσει το Μεγάλο Βραβείο κόμικς στο διεθνές Φεστιβάλ της Ανγκουλέμ.
Δ.Σ.Φ.

Εκκενώνεται ο εκδοτικός όμιλος Prisa στην οποία ανήκει η El Pais (16:12)

Ένα ύποπτο πακέτο, κινητοποίησε τις Ισπανικές αρχές που εκκένωσαν το κτίριο. 

Καταδικάζει ο Ευ. Βενιζέλος (15:55)

«Θέλει» συναίνεση βλέπει εκλογέςEUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
Σε καταδίκη της πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης στα γραφεία του γαλλικού περιοδικού «Charlie Hebdo» στο Παρίσι, προέβη πριν από λίγο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
Σε δήλωσή του ο κ. Βενιζέλος, εξέφρασε την οργή της ελληνικής πλευράς και καταδίκασε απερίφραστα την προκλητική και βάρβαρη πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία του γαλλικού περιοδικού «Charlie Hebdo» στο Παρίσι

Διάγγελμα και αλληλεγγύη (15:48)

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ απόψε στις 9.00 (ώρα Ελλάδος) ενώ από τις 5.00 μ.μ. η Ένωση Δημοσιογράφων και αλληλέγγυες οργανώσεις έχουν καλέσει σε συγκέντρωση στην πλατεία Δημοκρατίας στο Παρίσι για την ελευθερία του Τύπου και τη Δημοκρατία.

H ταυτότητα του «Charlie Hebdo» (15:42)

Το αριστερό ριζοσπαστικό ιστορικό-σατιρικό περιοδικό «Charlie Hebdo» έχει γράψει τη δική του ιστορία στον γαλλικό Tύπο, ασκώντας πάντοτε σκληρή σάτιρα σε βάρος πολιτικών και επιχειρηματιών και έχει «ανοιχτούς λογαριασμούς» με τους μουσουλμάνους από το 2006, οπότε είχε αναδημοσιεύσει από τη σουηδική μεγάλης κυκλοφορίας καθημερινή πολιτική εφημερίδα Jyllands-Posten τα σκίτσα που σατίριζαν το προφήτη Μοχάμεντ.
Έκτοτε η διεύθυνσή του είχε δεχθεί επανειλημμένως απειλές για την ενέργειά του αυτή.
Το 2011 άγνωστοι έριξαν εμπρηστικές βόμβες στα γραφεία του περιοδικού που βρίσκονται στη Βαστίλη, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν θύματα, λίγα 24ωρα μετά τη δημοσίευση σατιρικού κόμικς για τον προφήτη Μοχάμεντ με τον τίτλο «Charia Hebdo», ο οποίος παρέπεμπε στον σκληρό ισλαμικό νόμο.
Έκτοτε ο εκδότης του, Στεφάν Σαρμπονιέ, κυκλοφορούσε συνοδεία αστυνομικών, ενώ η σημερινή επίθεση έγινε λίγο μετά την ανάρτηση tweet του περιοδικού που απεικονίζει ως καρτούν τον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους, Αμπου Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι.
Όπως πάντως επισημαίνουν δημοσιογράφοι και αναλυτές, τα σκίτσα και η σάτιρα αποτελούσαν ανέκαθεν το συστατικό στοιχείο του περιοδικού, η συντακτική ομάδα του οποίου δεν δίσταζε να δημοσιεύει πολλές φορές προκλητικά σκίτσα.

Δήλωση της Μαρί Λεπέν (15:27)

Σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου εξέφρασε «την φρίκη της για την αποτρόπαιη επίθεση στην καρδιά του Παρισιού» στα γραφεία του «Charlie Hebdo». Προσέθεσε πως «θα υπάρχει χρόνος αύριο και τις επόμενες μέρες» και πως «σήμερα, είναι η συνειδητοποίηση αυτής της απειλής των φανατικών Ισλαμιστών».   

Καταδικάζει την επίθεση ο Λευκός Οίκος (15:20)

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε «με τον εντονότερο τρόπο» την επίθεση εναντίον των γραφείων της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 12 άνθρωποι.
«Όλοι στον Λευκό Οίκο εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στις οικογένειες όσων σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στην επίθεση αυτή», είπε ο Τζος Έρνεστ, ο εκπρόσωπος του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι MSNBC.

Νεκρός ο διευθυντής του Charlie Hebdo (15:15)

Νεκρός ο διευθυντής της εβδομαδιαίας εφημερίδας Σαρμπ και οι τρεις σκιτσογράφοι: Καμπί, Βολίνσκι, Τινούζ σύμφωνα με τη Le Monde που επικαλείται αστυνομική πηγή. 

«Ο Θεός είναι μεγάλος», φώναζαν οι δυο δράστες (15:09)

«Ο Θεός είναι μεγάλος», φώναζαν οι δυο δράστες κατά τη διάρκεια της επίθεσης στα γραφεία του περιοδικού Charlie Hebdo, αναφέρουν τα γαλλικά ΜΜΕ.

Δηλώσεις καταδίκης (15:04)

Δηλώσεις έκαναν όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων της Γαλλίας καταδικάζοντας την αιματηρή επίθεση και ο πρόεδρος της Μουσουλμανικής Κοινότητας Παρισίου. 
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ.Κ. Γιούνκερ, δήλωσε βαθιά σοκαρισμένος από την βάρβαρη και απάνθρωπη επίθεση. «Εκφράζω την προσωπική αλλά και την κοινοτική αλληλεγγύη προς τη Γαλλία».  

Στους τραυματίες και ο διευθυντής της εφημερίδας(14:58)

Βαριά τραυματισμένος φέρεται να είναι ο διευθυντής της εφημερίδας Σαρμπ και ο ελαφρότερα ο σκιτσογράφος Ρις. Ήδη αστυνομικοί περιφρουρούν όλες τις εφημερίδες του Παρισιού. 
Την έρευνα έχει αναλάβει το εγκληματολογικό τμήμα της αστυνομίας του Παρισιού και η Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας του υπουργείου Εσωτερικών. 
Αστυνομικοί λαμβάνουν καταθέσεις από μάρτυρες που δήλωσαν πως οι δράστες φώναξαν «εκδικηθήμακε για τον Προφήτη». 

Ξυπνά μνήμες από το 1995 (14:52)


Η ενέργεια συγκρίνεται από τις γαλλικές εφημερίδες, με εκείνη της βομβιστικής επίθεσης στα σταθμό του μετρό Σαν Μισέλ στο Παρίσι στις 25/07/1995. Τότε, η Αλγερινή οργάνωση «Ένοπλοι Ισλαμιστές» επιτέθηκαν με βόμβα με αποτέλεσμα οκτώ νεκρούς και 117 τραυματίες.  

«Οι δολοφόνοι παραβίασαν την ελευθερία και τις αξίες μας» (14:48)

Ο Ιμάμης στο Παρίσι δήλωσε ότι: «Πρέπει η Δημοκρατία να δείξει το πρόσωπό της, απέναντι σε αυτός που θέλουν τον τόμο. Οι δολοφόνοι παραβίασαν την ελευθερία και τις αξίες μας. μπορεί να διαφωνούμε με ένα σκίτσο αλλά δε μπορεί η απάντηση να είναι βία». 

Ένοπλος δράστης επιτίθεται σε αστυνομικό (14:45)

Σε κατάσταση σοκ η Γαλλία (14:41)

«Έχουμε ενεργοποιήσει το σχέδιο Vigipirate. Οι δράστες της επίθεσης αυτής θα διωχθούν. Η Γαλλία βρίσκεται σε σοκ» δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.