ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

"Αίγινες" θα ξαναγίνουν εάν δεν αλλάξουμε μυαλά ατομικά-συλλογικά και ως κράτος!

Ζούμε στη χώρα που κάθε τόσο "πέφτει από τα σύννεφα" όταν ένα -συνήθως τραγικό- περιστατικό φέρνει στη δημοσιότητα "κοινά μυστικά".

Κάποιοι ψάχνουν να δικάσουν πριν η Δικαιοσύνη βρει τους ένοχους και τους αθώους, με βάση τη λαική ετυμηγορία και σχεδόν όλοι ψάχνουν συνωμοσίες. 

Ελάχιστοι κάνουν αυτοκριτική, ωστόσο.
Η περίπτωση της Αίγινας είναι, δυστυχώς, μία από αυτές τις περιπτώσεις, όπου πολίτες και κράτος δεν κάνουν καμία αυτοκριτική.
Κατηγορούμενος της υπόθεσης ο 77χρονος Θ.Λ. 'Ενας άνθρωπος με πολλά προβλήματα υγείας , ο οποίος θα ήταν καλύτερα για κείνον και τους άλλους να παίζει τάβλι στην αυλή του στις διακοπές αντί να χειρίζεται ταχύπλοο νομίζοντας ότι είναι ακόμα... τζόβενο.
 (αν κρίνουμε από τα ιατρικά πιστοποιητικά αλλά και την παρουσία του στα δικαστήρια). 
'Ομως είχε από το νόμο το δικαίωμα να ανανεώνει άδειες οδήγησης και ταχύπλοου κάθε τρία χρόνια. 
Κάθε τρία χρόνια μετά τα 65! 'Οχι, κάθε χρόνο, όπως, ίσως θα έπρεπε!

Κι αν ο νομοθέτης δεν έλαβε υπόψην του ότι η φθορά του χρόνου σ'αυτές τις ηλικίες έρχεται μέσα σε μήνες και όχι ανά τρία χρόνια...ίσως αυτό θα ήταν δουλειά των γιατρών που είναι αρμόδιοι να εξετάζουν τους υποψήφιους για ανανέωση. 

Μπίνγκο, όμως, και εδώ. Ο γιατρός που υπέγραψε τα πιστοποιητικά του 77χρονου είχε παρελθόν διαφθοράς, όμως εξακολουθούσε να ασκεί όχι μόνο την ιατρική αλλά και να έχει νταραβέρια με το Δημόσιο το οποίο πριν λίγα χρόνια τον είχε διώξει !
Ευθύνη ατομική του 77χρονου που δεν παραδεχόταν την κατάσταση του, ευθύνη του κράτους όμως, η πιστοποίηση του ως ικανού ενώ δεν ήταν. Αυτοκριτική , να δούμε πόσοι από τους δικούς μας ηλικιωμένους, στα σπίτια και το συγγενικό μας περιβάλλον εξακολουθούν να οδηγούν κι ας μην πρέπει!
Ο 77χρονος εξαφανίστηκε μετά το δυστύχημα. Δεν βοήθησε τους ναυαγούς, δεν επικοινωνήσε με το Λιμεναρχείο, διέφυγε επί τρεις ώρες και "συνελήφθη" με ...ραντεβού. Δήλωσε ως συνεπιβαίνοντες τρία άτομα τα οποία κανείς δεν είδε. 

Ευθύνη ατομική του 77χρονου ο οποίος επέλεξε να διαφύγει. Ευθύνη όμως του κράτους που δεν τον καταδίωξε. 
Είναι αποκαλυπτικά, απροκάλυπτο το γεγονός ότι πουθενά στο σήμα του Λιμεναρχείου Αίγινας προς την εισαγγελία Πειραιά δεν αναφέρεται η λέξη καταδίωξη ή αναζήτηση. Γνώριζαν ότι το σκάφος που προκάλεσε το δυστύχημα ρυμουλκείται ( αφού το συνεργείο ρυμούλκησης είχε πάρει προφορική άδεια από το λιμεναρχείο) κανείς όμως δεν αναζήτησε τον χειριστή του μέχρι να παρουσιαστεί μόνος του;  
Πέπλο μυστηρίου καλύπτει τους συνεπιβαίνοντες ( εάν υποθέσουμε ότι ο χειριστής όντως ήταν ο 77χρονος καθώς υπάρχουν τόσο μαρτυρίες που τον είδαν, όσο και τα αποτυπώματά του στα χειριστήρια). 
Ατομική ευθύνη του 77χρονου εάν δεν δήλωσε τους πραγματικούς συνεπιβαίνοντες, ευθύνη του κράτους που δεν τον υποχρεώνει πια να παίρνει απόπλου δηλώνοντας και τη λίστα επιβατών.
Με τον νόμο 4256/2014 και συγκεκριμένα με την παράγραφο 2 του άρθρου 10 "Οι κυβερνήτες ιδιωτικών πλοίων αναψυχής, υπό σημαία Ελληνική ή άλλου κράτους μέλους της Ε.Ε απαλάσσονται από την υποχρέωση να λαμβάνουν άδεια απόπλου από τη Λιμενική Αρχή ή να δηλώνουν αντίστοιχα κατάπλου"
Πριν από αυτόν τον νόμο, ωστόσο, η δήλωση απόπλου και κατάπλου όπως και το crew-passenger list ήταν υποχρεωτικά. Δεν τίθεται θέμα "παρακολούθησης" εκ μέρους των αρχών αλλά μήπως θα έπρεπε να μην έχει καταργηθεί η πρόνοια ότι αν συμβεί οτιδήποτε εν πλω, τα κατά τόπους λιμεναρχεία να γνωρίζουν τόσο τον τύπο του σκάφους και τα στοιχεία του, όσο  και των αριθμό και τα στοιχεία όσων επιβαίνουν;
Ατομική ευθύνη όσων δεν φορούν σωσίβια στα παιδιά τους που μπαίνουν σε σκάφη. Ευθύνη του κράτους που δεν υποχρεώνει τους κυβερνήτες των τουριστικών να επιβιβάζουν μόνο με σωσίβιο τουλάχιστον τα ανήλικα παιδιά και όσους δεν γνωρίζουν κολύμπι. Αυτοκριτική : Την επόμενη φορά να ζητήσουμε εμείς, από μόνοι μας, τα σωσίβια!
Τη ζώνη ασφάλειας και το κράνος τα φοράς ως προληπτικά μέτρα. Δεν θα φοράς γνωρίζοντας ότι πάς να τρακάρεις...Πρόνοια, λέγεται. 'Ομως στη θάλάσσα φαίνεται πώς δεν υπάρχει η αντίστοιχη πρόνοια. Το άτυχο κοριτσάκι που έχασε τη ζωή του στην Αίγινα, από πνιγμό, ίσως, λέμε, ίσως να μην είχε τραγική κατάληξη εάν φορούσε σωσίβιο. Μα για μια διαδρομή πέντε λεπτών? Κι όμως.
Οι καπετάνιοι των τουριστικών είναι υποχρεωμένοι να έχουν συγκεκριμένα σωστικά, ωστόσο, δεν είναι υποχρεωμένοι από το νόμο να...υποχρεώσουν τους επιβάτες τους να τα φορέσουν κατά τη διάρκεια του πλου. Ούτε καν τους ανήλικους, ούτε καν όσους δεν γνωρίζουν κολύμπι. 
Δ.ΒοΓ.