ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

Διαπιστώσεις ΚΑΙ αιτήματα Δ.Σ. ΕΠΛΣΚΙ!


Διαπιστώσεις & αιτήματα Δ.Σ. ΕΠΛΣΚΙΤην 20/09/2016 πραγματοποιήθηκε Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης μας στο Λιμεναρχείο Κεφαλονιάς με κύριο θέμα τα συνεχιζόμενα προβλήματα που αντιμετωπίζει το προσωπικό στις τοπικές Λιμενικές Αρχές συνεπεία της μεγάλης υποστελέχωσης και της οργάνωσης των Υπηρεσιών που μας επιβλήθηκε με τον Λιμενικό Καλλικράτη.

Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί την τελευταία περίοδο στην περιοχή μας έγιναν οι ακόλουθες διαπιστώσεις:
– Μέχρι σήμερα δεν έχει ακόμα καταστεί δυνατόν να αναπληρωθούν τα τεράστια κενά στην επάνδρωση των Υπηρεσιών μας που προκλήθηκαν από τις τακτικές μεταθέσεις του 2015, οι οποίες κατά γενική ομολογία έγιναν χωρίς κανένα προγραμματισμό. Σας υπενθυμίζουμε ότι συνεπεία των τακτικών μεταθέσεων του 2015 από την περιοχή μας έφυγαν 22 συνάδελφοι χωρίς να έρθει κανένας ,φτάνοντας την υποστελέχωση από το 10% στο 40%
– Οι τακτικές μεταθέσεις του 2016, που προσδοκούσαμε να δώσουν λύση στο πρόβλημα, μας επιβεβαίωσαν την πλήρη δυσλειτουργία του συστήματος μεταθέσεων. Παρά τις εκφρασμένες καλές προθέσεις της διοίκησης, το τελικό αποτέλεσμα τους είναι πενιχρό. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι από τις 6 μεταθέσεις που εκδόθηκαν το 2016 για το Λιμεναρχείο Κεφαλονιάς ,έγιναν 3 προσφυγές που όλες έγιναν δεκτές. Επίσης, από τις 6 μεταθέσεις που εκδόθηκαν για τον Λ/Σ Φισκάρδου, έγιναν 5 προσφυγές εκ των οποίων 4 έγιναν δεκτές. Τελικό αποτέλεσμα το ισοζύγιο να είναι και πάλι αρνητικό επιδεινώνοντας την κατάσταση έλλειψης προσωπικού.
– Η νέα οργάνωση του Λιμενικού Καλλικράτη, με την υπαγωγή των Τμημάτων στην αντίστοιχη Λιμενική αρχή, ως προς την στελέχωση τους, επέφερε πλήγμα στις συνθήκες εργασίας του προσωπικού. Σχεδόν καθημερινά πλέον στην Κεφαλονιά συνάδελφοι μας αναγκάζονται να μετακινούνται από το Λιμεναρχείο για εκτέλεση Υπηρεσίας στα Λιμενικά Τμήματα προκειμένου να καλύψουν τα κενά που προκύπτουν συνεχώς από αναρρωτικές ή κανονικές άδειες, καθώς η πραγματική δύναμη σε αυτά αποτελείται από 4-5 στελέχη και είναι οριακή για την λειτουργία τους. Το δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος αλλά και η επικινδυνότητα των συνεχών αυτών μετακινήσεων του προσωπικού, σε ένα δύσκολο οδικό δίκτυο, δεν φαίνεται να απασχολεί την διοίκηση μας, που εθελοτυφλεί μετατοπίζοντας την υποχρέωση εύρεσης λύσης για τα προβλήματα αυτά στον εκάστοτε Λιμενάρχη.
– Το προσωπικό, εκτός από τις μετακινήσεις για εκτέλεση Υπηρεσίας, έχει να αντιμετωπίσει την συνεχή υποχρεωτική υπερεργασία και την αυξημένη έκθεση του σε κινδύνους καθώς αναγκάζεται να προβαίνει σε ελέγχους και άλλες υπηρεσιακές ενέργειες χωρίς να υπάρχει η κατάλληλη δύναμη. Ειδικά το πλήρωμα του ΠΛΣ 118 εργάζεται συστηματικά πάνω από 260 ώρες μηνιαίως, βρισκόμενο παράλληλα σε 24ωρη επιφυλακή και ταυτόχρονα απασχολούμενο με καθήκοντα σε γραφεία του Λιμεναρχείου.
Είναι προφανές ότι, τα ζητήματα αυτά δεν είναι περιστασιακά ούτε έχουν τοπικό χαρακτήρα και δεν πρόκειται να λυθούν αν δεν βελτιωθεί το σχετικό θεσμικό πλαίσιο.
Θεωρούμε ότι η Ομοσπονδία, στο μέτρο της συμμετοχής της στο συμβούλιο μεταθέσεων, έχει μερίδιο ευθύνης για τα ανωτέρω καθώς στήριξε την διαδικασία μεταθέσεων του 2015 η οποία, παρά την μεγάλη αναστάτωση που προκάλεσε σε σημαντικό αριθμό συναδέλφων μας, δεν κατάφερε να επιλύσει τα προβλήματα υποστελέχωσης των νησιωτικών περιοχών. Το ίδιο, σε μικρότερη κλίμακα, επαναλήφθηκε φέτος ενώ μέχρι και τώρα θεωρούμε ότι δεν έχει ασκηθεί η απαραίτητη πίεση για το συγκεκριμένο θέμα προς την στρατιωτική και πολιτική μας ηγεσία, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε οι τακτικές μεταθέσεις του 2017 να διενεργηθούν με το ίδιο άδικο και αναποτελεσματικό σύστημα.
Ζητάμε να παραμερίσετε τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις με τις οποίες τον τελευταίο καιρό φαίνεται να αναλώνεστε και να αναλάβετε άμεσα πρωτοβουλίες προκειμένου να προωθηθεί για δημοσίευση το νέο Π.Δ. μεταθέσεων, στο οποίο υπάρχει ο ορισμός των «υποστελεχωμένων υπηρεσιών» και προβλέπεται η κατά προτεραιότητα επάνδρωση τους. Κρίσιμο είναι στο ανωτέρω Π.Δ. να περιλαμβάνονται οι βελτιωτικές προσθήκες που προέκυψαν από τις προτάσεις των ενώσεων προσωπικού Λ.Σ., καθώς και διάταξη που θα ορίζει ότι τα Λιμενικά Τμήματα αποτελούν ξεχωριστό τόπο επιλογής και υπάγονται στην διαδικασία τοποθετήσεων και μεταθέσεων, όπως οι λοιπές Υπηρεσίες.
Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                     Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΣΤΑΜΑΤΕΛΑΤΟΣ Σπυρίδων              ΑΓΓΟΥΡΙΑΣ Γεράσιμος