ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

Κατατέθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο "μαμούθ" με όλα τα προαπαιτούμενα! Όλα όσα προβλέπει - Ποιες ΔΕΚΟ μπαίνουν στο Υπερταμείο!


Το δρόμο της... Βουλής παίρνει το πολυνομοσχέδιο για την εκπλήρωση των προαπαιτουμένων
- Ακόμη έξι ΔΕΚΟ μεταφέρονται στο υπερταμείο με το νομοσχέδιο
- Πρόκειται για ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Κτιριακές Υποδομές, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό και ΔΕΗ - Εκτός μένουν ο ΑΔΜΗΕ και η ΕΑΒ

- Μειώνεται η έκπτωση 15% για όσους εξαγοράζουν εφάπαξ πλασματικά έτη ασφάλισης
- "Πονοκέφαλος" για αγρότες και νέους επιστήμονες οι εισφορές υγείας
- Θα ψηφιστεί την Τρίτη στο ελληνικό Κοινοβούλιο


Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υπο-δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.
Το νομοσχέδιο, με τις επείγουσες ρυθμίσεις των υπουργείων Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων, εισάγεται προς επεξεργασία στις αρμόδιες επιτροπές την ερχόμενη Δευτέρα και αναμένεται να ψηφιστεί την Τρίτη από την Ολομέλεια.
Η δεύτερη... φουρνιά ΔΕΚΟ
Όπως προαναφέραμε, έξι ακόμη ΔΕΚΟ μεταφέρονται στο υπερταμείο με το νομοσχέδιο με το οποίο ρυθμίζονται τα προαπαιτούμενα. Πρόκειται για ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Κτιριακές Υποδομές, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό και ΔΕΗ (το 34% καθώς το υπόλοιπο 17% ελέγχεται από το ΤΑΙΠΕΔ).
Κάποια σημαντικά στοιχεία του πλυνομοσχεδίου:
- Εκτός μένουν ο ΑΔΜΗΕ και η ΕΑΒ και πρόκειται για το δεύτερο κύμα μεταφοράς αφού τον Μάιο είχαν μεταφερθεί στο υπερταμείο οι ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ, ΟΑΚΑ και ΕΛΤΑ.
- Στο προσχέδιο περιλαμβάνονται η ρύθμιση για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ η οποία συνάπτει σύμβαση μίσθωσης διάρκειας έως 10 έτη.
- Μεγάλο μέρος του νομοσχεδίου αφορά ρυθμίσεις για την αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο να συμβαδίζει με την ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
- Ακόμη συμπεριλαμβάνονται ρυθμίσεις του ασφαλιστικού που θίγουν τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων σε δήμους με λιγότερους από 2.000 κατοίκους. Πιο συγκεκριμένα, θα κληθούν να πληρώσουν για κύρια ασφάλιση και υγεία εισφορές 26,95% επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματός τους.

Aναπροσαρμόζεται το ύψος της έκπτωσης που παρέχεται σε περίπτωση εξαγοράς ετών ασφάλισης με εφάπαξ καταβολή του αντίστοιχου ποσού. Συγκεκριμένα, αντί της έκπτωσης 15% επί του συνολικού ποσού πλέον προβλέπεται έκπτωση 2% για κάθε έτος εξαγοράς.

Επίσης, απαλείφεται η διάταξη του δεύτερου εδαφίου της παρ. 3 του άρθρου 40 για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων δυναμικότητας από 6 έως 10 δωματίων σε ολόκληρη την Επικράτεια, οι οποίοι υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις καταβάλλουν τις μειωμένες εισφορές των ασφαλισμένων του ΟΓΑ που ισχύουν για την κύρια ασφάλιση μέχρι το 2021.
Πλέον, θα πρέπει από 1.1.2017 να καταβάλλουν εισφορές που αντιστοιχούν στο 20% του φορολογητέου εισοδήματός τους.
Τέλος από 1.1.2017 εισάγεται ενιαίος συντελεστής ασφαλιστικών εισφορών υπέρ υγειονομικής περίθαλψης με σκοπό την ομογενοποίηση του ύψους των ασφαλιστικών εισφορών για όλους τους ασφαλισμένους ανεξαρτήτως του είδους της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.

Κατεβάστε όλα τα μέρη του πολυνομοσχεδίου
Αιτιολογική - Εισηγητική Έκθεση
Τροποποιούμενες ή καταργούμενες διατάξεις
Διατάξεις Σχεδίου ή Πρότασης Νόμου
Έκθεση Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους
Ειδική Έκθεση
Έκθεση αξιολόγησης συνεπειών της ρύθμισης
Έκθεση δημόσιας διαβούλευσης