ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016

Η νύχτα που KAI η ομηρία τάραξε το λιμάνι του Λιμενάρχη!

ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΝΤΑΣΗ ΛΙΜΑΝΙ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ


Ημερομηνία δημοσίευσης: 
Τελευταία ενημέρωση: 
Η νύχτα της 9ης Δεκεμβρίου τάραξε, όχι μόνο το λιμάνι Ηρακλείου, αλλά και όσους βρέθηκαν στο χώρο αφού οι αγρότες υλοποίησαν τις απειλές τους και μετέτρεψαν το χώρο σε πεδίο μάχης. Η οργή ξεχείλισε όταν είδαν πλοίο στο λιμάνι στο οποίο ζητούσαν επιτακτικά να φορτωθούν τα φορτηγά με τα κηπευτικά αλλά, όταν αυτό δεν συνέβη, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου οδηγώντας σε ιδιότυπη ομηρία του λιμενάρχη Ηρακλείου και του Περιφερειάρχης Κρήτης.

Αγρότες και ναυτεργάτες αντάλλαξαν πυρά, με φωτοβολίδες και ρίψεις νερού από πλευράς των Ναυτεργατών.
Έσπασαν οι κάβοι
Αγρότες καταγγέλουν ότι ο καπετάνιος έβαλε σε λειτουργία τις μηχανές με σκοπό να απομακρυνθεί απο την προβλήτα, με αποτέλεσμα να σπάσουν οι κάβοι απο τα σχοινιά και με κίνδυνο να τραυματιστούν αγρότες. Μάλιστα αίσθηση προκάλεσε η καταγγελία του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και αγρότη απο την Ιεράπετρα, ο οποίος κατείγγειλε το γεγονός σε ζωντανή σύνδεση από το λιμάνι του Ηρακλείου στην εκπομπή Κρήτη Σήμερα.
Οι αγρότες χαρακτήρισαν την κίνηση εγκληματική καθώς θα μπορούσαν  να "κοπούν κεφάλια" όπως είπαν και να οδηγηθούν άνθρωποι στο θάνατο.
Zημιές στα γραφεία ναυτιλιακής εταιρείας
Στη διάρκεια των επεισοδίων που επικράτησαν, προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές και στα γραφεία ναυτιλιακής εταιρείας που βρίσκεται εντός του χώρου του λιμανιού, καθώς μερίδα αγροτών έβαλε φωτιά στο κτίριο με αποτέλεσμα να γίνει παρανάλωμα του πυρός.
Η φωτιά κατέστρεψε το κτίριο ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πυροσβέστες δεν μπόρεσαν να προσεγγίσουν. Στο λιμάνι δεν κατάφερε να προσεγγίσει κι η πυροσβεστική υπηρεσία, η οποία κατάφερε να μπει στο λιμάνι, αφού το κτίριο της ακτοπλοϊκής εταιρείας είχε ήδη καεί.
Συγκεχυμένες πληροφορίες ανέφεραν ότι στις αποθήκες του κτιρίου υπήρχαν τρόφιμα και ρούχα που προορίζονταν για τους πρόσφυγες, ωστόσο κάτι τέτοιο διαψεύστηκε από πηγές του λιμεναρχείου, που υποστήριξαν ότι κάτι τέτοιο συνέβαινε στο παρελθόν κι όχι τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Σε ομηρία ο Λιμενάρχης
Παράλληλα λόγω των επεισοδίων τραυματίστηκε ο λιμενάρχης Ηρακλείου στο πόδι.Οι αγρότες είχαν περικυκλώσει τον κ.Σαϊτάκη, με αποτέλεσμα να επικρατήσει ένταση καθώς κρατήθηκε ως "όμηρος" για να πιέσουν προς την εξέρευση λύσης. Στην ομηρεία των αγροτών κρατήθηκε και ο περιφερειάρχης Κρήτης και όσοι αυτδιοικητικοί βρέθηκαν εκεί.
Όταν έφτασε όμως το ασθενοφόρο στο λιμάνι δεν μπόρεσε να προσεγγίσει, καθώς δεν το επέτρεψαν οι αγρότες.
Έτσι αποχώρησε και η ιδιότυπη ομηρία συνεχίστηκε για αρκετή ώρα. Πάντως, οι όμηροι δήλωναν από την πρώτη στιγμή ότι είναι στο πλευρό των αγροτών.
Στο λιμάνι Ηρακλείου μετέβη και ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός, ο οποίος έφυγε από το δημοτικό συμβούλιο, σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι.
Εν τέλει πριν 21.30 το βράδυ οι αγρότες πείστηκαν να βγουν εκτος λιμανιού για να ζυγιστούν τα φορτηγά με την προοπτική να αναχωρήσει το πλοίο.
Ρεπορτάζ : Φιλία Σαριδάκη - Φωτεινή Μαυροματάκη - Λευτέρης Κουμαντάκης
Φωτογραφίες : Νίκος Χαλκιαδάκης