ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Τρίτη 30 Μαΐου 2017

ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΝΕΙ ΤΙΣ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ

                       ΠΕΝΕΝ      92                                                                                         29/5/2017

ΟΙ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΙΣ ΣΣΕ 
ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ

Δελτίο Τύπου

Μια πρωτοφανής και απαράδεκτη απόφαση έλαβε το μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά (ειδική διαδικασία  εργατικών διαφορών) την 1/11/2016 με την οποία επιχειρείται η ντε φάκτο κατάργηση της ΣΣΕ των Ναυτεργατών στην κατηγορία των Ακτοπλοϊκών επιβατηγών πλοίων.
Συγκεκριμένα το ανωτέρω δικαστήριο εκδίκασε σχετική αγωγή Ναυτικού ο οποίος εργάστηκε σε πλοίο της Ακτοπλοΐας το 2015 και η ατομική σύμβαση που υπέγραψε με την ναυτιλιακή εταιρεία περιλαμβάνει όρους δυσμενέστερους  της ΣΣΕ της Ακτοπλοΐας.

Στο σχετικό σκεπτικό της δικαστικής απόφασης αναφέρονται τα παρακάτω: «Κατά τον χρόνο πρόσληψης και ναυτολόγησης του ενάγοντος στο ως άνω πλοίο δεν υπήρχε σε ισχύ ΣΣΝΕ για τα πληρώματα Ακτοπλοϊκών επιβατηγών πλοίων, αφού η διάρκεια της οικείας ΣΣΕ του έτους 2014 έληξε την 31/12/2014 χωρίς ακολούθως να υπογραφεί και να κυρωθεί άλλη ΣΣΝΕ για το έτος 2015. Συνεπώς, ο αγωγικός ισχυρισμός κατά τον οποίον η εναγομένη κατέβαλε κατά το διάστημα ναυτολόγησης του ενάγοντος στο πλοίο που υπηρέτησε για υπερωριακή αμοιβή, για αμοιβή πλόων «άγονης γραμμής», για δρομολόγια εξπρές και για δώρα εορτών χρηματικά ποσά που υπολείπονταν των προβλεπόμενων από την ΣΣΝΕ του έτους 2014 και ότι, κατ΄επέκταση η σχετική μεταξύ τους συμφωνία για τον ως άνω «κλειστό» μισθό τυγχάνει άκυρη και ο ίδιος έχει δικαίωμα να αξιώσει τις διαφορές, τυγχάνει αβάσιμος και τα σχετικά κονδύλια απορριπτέα κατ’ ουσίαν».
Και συνεχίζει παρακάτω: «προκύπτει ότι εφόσον κατά τον χρόνο ναυτολόγησης του ενάγοντος δεν υφίστατο σε ισχύ ΣΣΝΕ που να τυγχάνει εφαρμογής επί της σύμβασης εργασίας του, οι όροι και οι συνθήκες ναυτολόγησής του ήταν αντικείμενο ελεύθερης συμφωνίας μεταξύ των συμβαλλομένων μερών η οποία εν προκειμένου καταχωρήθηκε εγγράφως στην ατομική του σύμβαση, οι επικαλούμενοι δε από τον ενάγοντα όροι της ως άνω ΣΣΝΕ στην οποία θεμελιώνει το εν λόγω κεφάλαιο της αγωγής του δεν αποτελούσαν αναγκαστικό δίκαιο»….!!!!  

Η παραπάνω απόφαση δείχνει ότι οι εφοπλιστές στην προσπάθεια υπονόμευσης των ΣΣΕ των Ναυτεργατών και των θεσπισμένων δικαιωμάτων τους που κερδήθηκαν με σκληρούς και μακροχρόνιους αγώνες, χρησιμοποιούν την δικαιοσύνη ως εργαλείο για να τα θέσουν σε αμφισβήτηση και στην πράξη να τα ακυρώσουν.
Αυτό αποδεικνύεται με την επίκληση των ατομικών συμβάσεων όπως καταγράφεται στην συγκεκριμένη περίπτωση, η οποία, αν και είναι πρωτόδικη, στρώνει και ανοίγει τον δρόμο για την κατάργηση των ΣΣΕ των Ναυτεργατών με δικαστικές αποφάσεις που εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους.
Πρέπει να γίνει σαφές ότι τα κατοχυρωμένα δικαιώματα των Ναυτεργατών και των εργαζομένων καμιά δικαστική απόφαση δεν μπορεί να έχει νομιμοποίηση για να τα αμφισβητήσει και να τα θέσει υπό διωγμό και κατάργηση!
Η ΠΕΝΕΝ και οι Ναυτεργάτες είναι αποφασισμένοι να περιφρουρήσουν και να προστατέψουν με όλες τους τις δυνάμεις τις κατακτήσεις και τα δικαιώματά τους και δεν θα δεχθούν καμιά απόπειρα για την υπονόμευσή τους.

Με εντολή Διοίκησης
Ο Πρόεδρος                                                                 Ο Γεν. Γραμματέας
Νταλακογεώργος Αντώνης                                            Κροκίδης Νικόλαος