ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Τρίτη 25 Ιουλίου 2017

Θυμόμαστε 25 Ιουλίου



306: Πεθαίνει ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Γάιος Φλάβιος Βαλέριος Κωνστάντιος ο Χλωρός, πατέρας του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Την ίδια ημέρα, ο Κωνσταντίνος ανακηρύσσεται αυτοκράτορας.
325: Λήγουν οι εργασίες της Α' Οικουμενικής Συνόδου στη Νίκαια της Βιθυνίας. Καθιερώνεται το Σύμβολο της Πίστεως («Πιστεύω») και η μέθοδος του υπολογισμού του Πάσχα.

1261: Μετά από μισό αιώνα φράγκικης κυριαρχίας, ο Μιχαήλ Παλαιολόγος Ζ', αναβιώνει τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

1823: Νίκη Κρητών κατά των Τούρκων, στο Ρέθυμνο.

1823: Συγκροτείται η πρώτη "Ιερά Σύνοδος" της Ελλάδας.

1893: Εγκαινιάζεται η διώρυγα της Κορίνθου.

1894: Γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Γουόλτερ Μπρέναν, ο πρώτος, που τιμήθηκε τρεις φορές με το χρυσό αγαλματίδιο.

1895: Ο χημικός Πιέρ Κιουρί παντρεύεται τη συνάδελφό του Μαρία. Το 1903 θα μοιραστούν το Νόμπελ Φυσικής για την εργασία τους πάνω στη ραδιενέργεια.

1897: Ο Αμερικανός συγγραφέας Τζακ Λόντον πηγαίνει ως χρυσοθήρας στο

Κλοντάικ, όπου θα γράψει τα πρώτα του επιτυχημένα μυθιστορήματα.

1917: Καταδικάζεται σε θάνατο ως πράκτορας της Γερμανίας κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο η Μαργκαρίτα Γκιρτρουίντα Ζελ, γνωστή ως Μάτα Χάρι.

1920: Γεννιέται η Βρετανίδα επιστήμονας Ροζαλίντ Φράνκλιν, η έρευνα της οποίας οδήγησε στην ανακάλυψη της δομής του DNA.

1920: Ο ελληνικός στρατός, υπό τον βασιλιά Αλέξανδρο, καταλαμβάνει την Αδριανούπολη.

1921: Οι Τούρκοι αναχαιτίζουν ελληνική επίθεση στο Αλτικιούκ.

1929: Ψηφίζεται από τη Βουλή επί πρωθυπουργίας Ελευθερίου Βενιζέλου ο νόμος «Περί μέτρων ασφαλείας του κοινωνικού καθεστώτος και προστασίας των ελευθεριών». Είναι γνωστός ως «Ιδιώνυμο» και είχε στόχο την καταστολή της κομμουνιστικής προπαγάνδας και δράσης.

1946: Γίνεται η πρώτη γνωστή υποθαλάσσια δοκιμή ρίψης ατομικής βόμβας. Στον Ατλαντικό Ωκεανό βυθίζουν το πλοίο USS Saratoga, το οποίο δε χρειάζονταν πια, κοντά στη κοραλλιογενή νήσο Μπικίνι, όπου οι ΗΠΑ εκπυρσοκρότησαν τη βόμβα.

1946: Το πρώτο μαγιό μπικίνι επιδεικνύεται σε έκθεση μόδας στο Παρίσι.

1965: Για πρώτη φορά ο Μπομπ Ντίλαν εμφανίζεται με ηλεκτρική κιθάρα. Μέχρι τότε έπαιζε χωρίς τη βοήθεια του ηλεκτρισμού. Στους θεατές δεν άρεσε καθόλου ο νέος ήχος, οι οποίοι, μάλιστα, τον γιουχάρισαν.

1967: Πεθαίνει ο Κωνσταντίνος Παρθένης, ζωγράφος.

1969: Ο Άρειος Πάγος δέχεται το μαγνητόφωνο ως μέσο απόδειξης στα δικαστήρια.

1971: Ο πρωτοπόρος καρδιοχειρουργός Κρίστιαν Μπάρναρντ μεταμοσχεύει ταυτόχρονα ανθρώπινη καρδιά και πνεύμονες στο Κεϊπτάουν.

1976: Ο Αμερικανός Τζέιμς Μοντγκόμερι γίνεται ο πρώτος που κολυμπάει τα 100μ ελεύθερο σε λιγότερο από 50 δευτερόλεπτα (49.99).

1978: Στο νοσοκομείο Όλντχαμ της Αγγλίας, κάτω από την επίβλεψη του γυναικολόγου δρ Πάτρικ Στέπτοου, η κυρία Λέσλι Μπράουν γεννά ένα υγιέστατο κοριτσάκι, που ζυγίζει δύο κιλά και εξακόσια γραμμάρια. Είναι η Λουίζα Μπράουν, το πρώτο στον κόσμο "παιδί του σωλήνα".

1980: Μολυσμένα εμφιαλωμένα νερά κυκλοφορούν στην Ελλάδα, με κίνδυνο να προκληθούν επιδημίες.

1980: Πεθαίνει ο Ρώσος ηθοποιός, τραγουδιστής αλλά και ποιητής Βλαντιμίρ Βισότσκι.

1982: Ο Αραφάτ υπογράφει διακήρυξη, αποδεχόμενος το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ.

1984: Η κοσμοναύτης Σβετλάνα Σαβίτσκαγια είναι η πρώτη γυναίκα, που κάνει τον περίπατό της στο διάστημα.

1992: Γίνεται η επίσημη τελετή έναρξης των 25ων Ολυμπιακών Αγώνων στη Βαρκελώνη, οι οποίοι ολοκληρώθηκαν στις 9 Αυγούστου. Συμμετέχουν 9.367 αθλητές και αθλήτριες από 169 χώρες σε 25 αθλήματα. Όλα τα κράτη - μέλη της ΔΟΕ λαμβάνουν μέρος. Η Γερμανία εμφανίζεται ενωμένη. Για

πρώτη φορά εμφανίζεται η ομάδα της CIS (Ένωση Πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών) ενώ Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία κατεβαίνουν ξεχωριστά.

1994: Με βούλευμα του το Συμβούλιο Εφετών αίρει το τραπεζικό απόρρητο για τους λογαριασμούς, που διατηρούν στην Ελλάδα οι Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Νίκος Γεωργιάδης, Ηρακλής Μαθιόπουλος και Μιχάλης Καμμένος, οι οποίοι εμπλέκονται στην υπόθεση της ΑΓΕΤ.

1995: Πεθαίνει σε ηλικία 64 ετών η ηθοποιός Αλίκη Γεωργούλη.

1995: Στη Γαλλία, βομβιστική επίθεση, που σημειώνεται στο μετρό στο Παρίσι προκαλεί το θάνατο επτά ατόμων και τον τραυματισμό 80.

1998: Η 36χρονη πρωταθλήτρια του στίβου και Ολυμπιονίκης στο έπταθλο και στο άλμα εις μήκος Τζάκι Τζόινερ Κέρσι αποφασίζει να εγκαταλείψει τους στίβους.

2002: Συλλαμβάνεται και ομολογεί ο 42χρονος Πάτροκλος Τσελέντης, γνωστός στους κόλπους της οργάνωσης 17Ν ως "Αλέκος" ή "Ταινίας"- για συμμετοχή του στην οργάνωση. Βαριές οι κατηγορίες εναντίον του: συμμετοχή στη "17Ν", κατασκευή-προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών,

ληστεία μετά φόνου στα Πετράλωνα, ανθρωποκτονία από κοινού και κατά συρροή καθώς και πρόκληση έκρηξης. Η σύλληψη του Τσελέντη αποτελεί σημαντική επιτυχία δεδομένου ότι ο 42χρονος φερόταν από τους πιο σκληρούς του εκτελεστικού πυρήνα της 17Ν και μάλιστα από τους πρώτους της δεύτερης γενιάς μελών  της 17Ν.

2003: Κλιμάκια του ΣΔΟΕ ξεκινούν σαρωτικούς ελέγχους με κύριο πυρήνα δράσης τον εντοπισμό κρουσμάτων αισχροκέρδειας στις τουριστικές περιοχές και την εξάρθρωση του κυκλώματος των κερδοσκόπων οπωροπωλών.

2003: Πεθαίνει ο Βρετανός σκηνοθέτης Τζον Σλέσινγκερ.
***
Γ. Τ.