ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

ΠΕΑΛΣ: Οποιαδήποτε μεταβολή που αφορά στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων του ΥΝΑΝΠ μας βρίσκει κάθετα αντίθετους...

 ... πόσο μάλλον όταν αυτή επιχειρείται

 άνευ αιτίας και λογικής

Αριθμ. Πρωτ.: Φ.100/A/116/17 

Mε αφορμή πρόσφατη ανακοίνωση της Πολιτικής Ηγεσίας περί συγχώνευσης της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων του Υπουργείου με τις Εσωτερικές Υποθέσεις του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, με το επιχείρημα ότι έτσι θα υπάρχει μεγαλύτερος και ποιοτικότερος έλεγχος των δραστηριοτήτων που μπορεί να υπάρχουν στο ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ., ως θεσμικοί εκπρόσωποι των Αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος, παρεμβαίνουμε δηλώνοντας εξ αρχής αντίθετοι σε μια τέτοια εξέλιξη, καθώς και αιτία δεν βρίσκουμε αλλά και το εν λόγω εγχείρημα είναι αμφιβόλου αποτελεσματικότητας, με πρόσφατο παράδειγμα την αποτυχία παρεμφερών προσπαθειών ενοποίησης με τον έτερο οργανισμό ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ., δημιουργώντας πλειάδα προβλημάτων στην ομαλή λειτουργία του ΥΝΑΝΠ και του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. γενικά και ειδικά όπως και πριν λίγα χρόνια αποδείχτηκε.

Δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι το θέμα έρχεται και επανέρχεται από την παρούσα κυβέρνηση χωρίς καμιά αιτιολογική βάση, χωρίς καν να διευκρινισθεί για το πώς μία τέτοια πρόθεση – σκέψη θα υλοποιηθεί επιχειρησιακά – οργανωτικά.

Υπενθυμίζουμε ότι είχε τεθεί ξανά, με μια γενική αναφορά, τον Νοέμβριο του 2014 από τον τότε υπουργό ΥΝΑΝΠ Θ. Δρίτσα αλλά και πριν λίγους μήνες με άρθρο στο σ/ν του ΥΝΑΝΠ το οποίο προέβλεπε την ενοποίηση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων με τον έτερο οργανισμό ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ. και το οποίο τελικά αποσύρθηκε.

Περαιτέρω τα ερωτήματα που τίθενται είναι τα εξής:

- Ποιος ή ποιοι λόγοι οδηγούν πάλι και μάλιστα εν μέσω "κρίσης" σε μία τέτοια ενέργεια;

- Για ποιον λόγο η Πολιτική Ηγεσία θέλει να απεμπολήσει μία ζωτικής σημασίας για αξιακούς και επιχειρησιακούς λόγους Υπηρεσία που υπάγεται διοικητικά σε αυτόν, σε άλλο υπουργείο;

- Η ενδεχόμενη ενοποίηση των Υπηρεσιών οφείλεται σε ανεπάρκεια της Υπηρεσίας των Εσωτερικών Υποθέσεων του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.;

Σημειώνεται ότι από το 2001 έτος σύστασης της έως σήμερα το έργο της αξιολογείται κοινοβουλευτικά από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ενώ για την επιλογή του Διευθυντή της εκφράζει γνώμη η ίδια Επιτροπή.

Για να μην έχει τεθεί κοινοβουλευτικά κανένας προβληματισμός για την αποστολή και το έργο της έχει εκτιμηθεί η απόδοσή της. 

- Ποιοι οι λόγοι που δεν ενισχύεται με μεγαλύτερο αριθμό κατάλληλων στελεχών και εξοπλισμό ώστε να επιτευχθεί ακόμα περισσότερο βέλτιστη απόδοση και δράση της Υπηρεσίας;

- Ποιος θα είναι ο νέος ρόλος των στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (το νομικό πλαίσιο δράσης - λειτουργίας – οργάνωσης της Υπηρεσίας Ε.Υ. του ΥΝΑΝΠ καθορίζεται στους Ν. 2935/3569/3938/4058 και στο Π.Δ. 103/2013);

- Εχει ληφθεί υπόψη ότι το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. είναι ένα στρατιωτικά οργανωμένο και συντεταγμένο σώμα τα στελέχη του οποίου διέπονται από τον ΣΠΚ; 

- Μήπως θεωρείται πρόδρομος κάποιων συνολικότερων εξελίξεων σε επίπεδο οργανωτικών δομών;

Σε κάθε περίπτωση η ΠΕΑΛΣ ήταν και παραμένει αντίθετη στο εν λόγω εγχείρημα. Θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και όταν θα υπάρξουν οι σχετικές απαντήσεις επί των παραπάνω ερωτημάτων και θα κατατεθούν οι συγκεκριμένες νομοθετικές - νομικές πρωτοβουλίες θα επανέλθει.

Για το Δ.Σ.
   Ο Πρόεδρος               Ο Γενικός Γραμματέας
Σπύρος ΠΑΣΣΑΚΟΣ      Γιάννης ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ