ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

Ζητήματα της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Κρήτης στην ατζέντα των συζητήσεων στο πλαίσιο των επισκέψεων του κ. ΥΝΑΝΠ στην Κρήτη Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας ΑΕΝ Κρήτης!

http://www.peals.gr


Π.Ε.Α.Λ.Σ. - ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ Λ.Σ


Στο πλαίσιο των επισκέψεων του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή στην Κρήτη πραγματοποιήθηκε την 18-01-2018 συνάντησή του με τον Διοικητή της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Κρήτης Πλοίαρχο ΛΣ ΠΑΣΣΑΚΟ Σπυρίδωνα.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα λειτουργίας της ΑΕΝ Κρήτης όπως το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, η στελέχωσή της με εκπαιδευτικό πολιτικό και στρατιωτικό προσωπικό, τα εκπαιδευτικά ταξίδια των σπουδαστών, η παροχή σίτισης των σπουδαστών, οι εργαστηριακές δομές της ΑΕΝ, οι εργασίες συντήρησης και επισκευών της ΑΕΝ, ο εκπαιδευτικός εξοπλισμός κλπ.

Ο Διοικητής της ΑΕΝ Κρήτης  μετέφερε στον Υπουργό την ικανοποίηση των καθηγητών και των σπουδαστών της ΑΕΝ για τις πρωτοβουλίες και δράσεις του στην ναυτική εκπαίδευση αλλά και για την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Κρήτης όπως το μνημόνιο συνεργασίας του ΥΝΑΝΠ με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς διάρκειας 5 ετών, την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων μεταγραφών εντός του α΄ εξαμήνου σπουδών από και προς την ΑΕΝ Κρήτης αλλά και σε όλες τις ΑΕΝ, τη συνεργασία των ΑΕΝ με Αμερικανικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, την ανακαίνιση της  αίθουσας πολλαπλών χρήσεων της ΑΕΝ/ΚΡΗΤΗΣ  «Αίθουσα Πολυχρονίδη», τις αλλαγές των διαδικασιών πρόσληψης με αποτέλεσμα την ολοκλήρωση πρόσληψης είκοσι ωρομίσθιων καθηγητών και την κανονική, χωρίς καθυστερήσεις έναρξη των μαθημάτων , τη διευκόλυνση μετακίνησης των 550 σπουδαστών της ΑΕΝ με λεωφορειακή σύνδεσή της με τις πόλεις της Σούδας και των Χανίων, την επαναλειτουργία του γυμναστηρίου της ΑΕΝ, την σε εξέλιξη προμήθειας νέων υπολογιστών τόσο για την απρόσκοπτη πραγματοποίηση του αντίστοιχου μαθήματος όσο και για την εξυπηρέτηση των σπουδαστών (πρόσβαση στο διαδίκτυο και πτυχιακές εργασίες), την  σε εξέλιξη  διαδικασία για την δυνατότητα πρόσβασης του συνόλου των σπουδαστών στους 12.000 τμ στεγάσιμους χώρους της ΑΕΝ καθώς και τη συμβολή του για φιλοξενία εντός των χώρων της ΑΕΝ 300 σπουδαστών (ανάμεσα τους 30 Κύπριοι σπουδαστές) εκ των οποίων 50 γυναίκες.

Ιδιαίτερα μνεία έγινε για την ένταξη της σχολής σε τομεακά και περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα στο πλαίσιο του «ΕΣΠΑ 2014-2020» και συγκεκριμένα:
i)Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» με τις ακόλουθες δράσεις:
· «Πρακτική Άσκηση Σπουδαστών Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) επί πλοίου για την εκπλήρωση του Α΄ θαλάσσιου εκπαιδευτικού ταξιδιού τους» (2016-2021). Η εν λόγω πράξη εντάχθηκε με π/υ 27 εκ. ευρώ και αφορά στις ΑΕΝ, καλύπτει την επιδότηση του πρώτου θαλάσσιου εκπαιδευτικού ταξιδιού των πρωτοετών σπουδαστών ΑΕΝ των ετών 2016-2021.
·«Υποστήριξη συστήματος ναυτικής εκπαίδευσης των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.) σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και τη συναφή ενωσιακή νομοθεσία (2016-2021), π/υ 13,8 εκ. ευρώ για την οποία αναμένεται εντός των επόμενων ημερών να εκδοθεί σχετική ένταξη με την οποία θα καλύπτεται, κυρίως, το κόστος ωρομισθίων καθηγητών των Α.Ε.Ν.
ii)    Στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ):
Έκδοση της Α.Π.: 5972/20-12-2017 Πρόσκλησης της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ για την υποβολή προτάσεων στο Ε.Π. «Κρήτη» με τίτλο «Συμπλήρωση - αναβάθμιση εξοπλισμού Σχολών Εμπορικού Ναυτικού Κρήτης (ΑΕΝ ΚΡΗΤΗΣ)», π/υ 2.500.000,00 ευρώ, στο πλαίσιο της οποίας, αναμένεται η υποβολή σχετική πρότασης (Τεχνικό Δελτίο Πράξης), με χρονικό ορίζοντα υποβολής τον Ιούλιο του 2018. Η αναβάθμιση περιλαμβάνει:
α. Για την ΑΕΝ/Πλοιάρχων/ΚΡΗΤΗΣ ενδεικτικά απαιτούνται:
·         Προσομοιωτής Γεφύρας.
·         Προσομοιωτής GMDSS.
·         Προσομοιωτής χειρισμού υγρού φορτίου.
·         Εργαστήριο πολυμέσων.

  β. Για την ΑΕΝ/Μηχανικών/ΚΡΗΤΗΣ ενδεικτικά απαιτούνται:
·         Προσομοιωτής Μηχανοστασίου.
·         Εργαστήριο Ηλεκτρικών Μηχανών.
·         Εργαστήριο Ψηφιακών Συστημάτων – PLC.
·         Εργαστήριο Συστημάτων Αυτόματου Ελέγχου (ΣΑΕ).
·         Εργαστήριο Καυσίμων Λιπαντικών.
·         Εργαστήριο Ψύξης Κλιματισμού.
·         Εργαστήριο πολυμέσων.

Καθώς δεν κατέστη δυνατή η επίσκεψη του κ. Υπουργού στην ΑΕΝ Κρήτης εξαιτίας σοβαρών υπηρεσιακών συμβάντων συνεπεία των δυσμενών καιρικών συνθηκών με αποτέλεσμα την αναγκαιότητα άμεσης επιστροφής του στην Αθήνα, την εν λόγω επίσκεψη πραγματοποίησε ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής & Ναυτιλιακών Επενδύσεων κ. Χρήστο ΛΑΜΠΡΙΔΗΣ.

Ο Γενικός Γραμματέας αφού ξεναγήθηκε στους χώρους της Ακαδημίας πραγματοποίησε σύσκεψη με εκπροσώπους του Συλλόγου των σπουδαστών, τους Διευθυντές - καθηγητές, το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό επί των ζητημάτων που απασχολούν τους ίδιους, την ΑΕΝ Κρήτης και την ναυτική εκπαίδευση.

Με αφορμή την εν λόγω επίσκεψη, πραγματοποιήθηκε κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΑΕΝ παρουσία του συνόλου των σπουδαστών, του εκπαιδευτικού, στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Διοικητής της ΑΕΝ ευχαρίστησε τον Υπουργό κ. Κουρουμπλή  για την ένταξη στο πρόγραμμα των συναντήσεών του και  της ΑΕΝ Κρήτης, που αποδεικνύει το έμπρακτο ενδιαφέρον του κ. Υπουργού για την ναυτική εκπαίδευση και την Ακαδημία.

Παράλληλα, μετέφερε στους σπουδαστές και στο πολιτικό και στρατιωτικό προσωπικό της ΑΕΝ τις ευχές του Υπουργού, του Γενικού Γραμματέα ΥΝΑΝΠ κ. Καλαματιανού Χαράλαμπου – Διονύσιου,  αλλά και του Αρχηγού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναυάρχου ΛΣ Ράπτη Σταμάτιου του κ. Β΄ Υπαρχηγού Λ.Σ. Αντιναυάρχου Λ.Σ. Παρασκευά Παναγιώτη, του κ. Διευθυντή Κλάδου Β΄(Ναυτιλίας) Υποναυάρχου ΛΣ Καλογείτονα Σταμάτη και του Διευθυντή Εκπαίδευσης Ναυτικών Αρχιπλοιάρχου ΛΣ ΜΠΕΛΛΑ Στυλιανού, για μια εποικοδομητική εκπαιδευτική χρονιά.

Ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής & Ναυτιλιακών Επενδύσεων κ. Χρήστος ΛΑΜΠΡΙΔΗΣ αντάλλαξε ευχές και ανέπτυξε τις προαναφερθείσες κατά την συνάντηση με τον κ. Υπουργό δράσεις και πρωτοβουλίες του κ. ΥΝΑΝΠ για την ναυτική εκπαίδευση και την ΑΕΝ Κρήτης.

Τέλος, μετά τις παραπάνω επισκέψεις – συναντήσεις  ο Διοικητής της ΑΕΝ Κρήτης προσέφερε εκ μέρους των σπουδαστών και του εκπαιδευτικού προσωπικού της σχολής στον Υπουργό κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή Παναγιώτη και στον Γενικό Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής & Ναυτιλιακών Επενδύσεων κ. Χρήστο ΛΑΜΠΡΙΔΗ το θυρεό της ΑΕΝ Κρήτης καθώς και αναμνηστικές πλακέτες και ενθύμια.

Στην εκδήλωση παρέστησαν: η Βουλευτής Χανιών για τον ΣΥΡΙΖΑ κα. Βαγιωνάκη Ευαγγελία με συνεργάτες της, η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής & Ναυτιλιακών Επενδύσεων και  Διευθύντρια Ναυτιλιακών Επενδύσεων και  Θαλάσσιου Τουρισμού, κα. Χριστοδουλοπούλου Αιμιλία, υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΝΑΝΠ, ο Διοικητής 7ης ΠΕΔΙΛΣ Πλοίαρχος Λ.Σ. Αλεξανδράκης Γεώργιος, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου κ. Φιλλιππής Απόλλωνας, εκπρόσωποι του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χανίων και τοπικών φορέων.