ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Τρίτη 22 Μαΐου 2018

Τα παιδικά χαμόγελα επιστρέφουν στη Στέγη Κρώσφηλδ!

Η Εφημερίδα των Συντακτών-Αναδημοσίευση

paidikos_stathmos.jpg

«Η επαναλειτουργία της Παιδικής Στέγης Κρώσφηλδ αποτελούσε στοίχημα για εμάς» δήλωσε στην «Εφ.Συν.» η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου«Η επαναλειτουργία της Παιδικής Στέγης Κρώσφηλδ αποτελούσε στοίχημα για εμάς» δήλωσε στην «Εφ.Συν.» η αναπληρώ
τρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου
 |EUROKINISSI/ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
 
Ενα ιστορικό κτίριο στη Δραπετσώνα, που για πολλά χρόνια λειτουργούσε ως παιδικός σταθμός, αλλά τα τελευταία έξι παρέμενε κλειστό και ανεκμετάλλευτο, μετά από αγώνες της τοπικής κοινωνίας, της δημοτικής αρχής αλλά και την καθοριστική συμβολή της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώς Φωτίου, ξανανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί και να φιλοξενήσει μικρά παιδιά της περιοχής.

Ο λόγος για την Παιδική Στέγη Κρώσφηλδ, η χρήση της οποίας παραχωρήθηκε τελικά στον δήμο και τις επόμενες μέρες ξεκινούν οι εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου. Στόχος της δημοτικής αρχής είναι με την καινούρια σχολική χρονιά ο φιλόξενος χώρος να είναι έτοιμος για να υποδεχτεί τους μικρούς δημότες.
«Η επαναλειτουργία της Παιδικής Στέγης Κρώσφηλδ αποτελούσε στοίχημα για εμάς. Χάρη στην παρέμβασή μας στο Δ.Σ. του Ιδρύματος με σχετική νομοθετική ρύθμιση, λύθηκαν χρόνια προβλήματα, όπως η πληρωμή των εργαζομένων, και με τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων αλλά και των νομικών υπηρεσιών τόσο του υπουργείου όσο και των Δήμων Αθηναίων και Κερατσινίου, βρέθηκε η νομική φόρμουλα μεταβίβασης της Στέγης στον Δήμο Κερατσινίου» ανέφερε η Θεανώ Φωτίου στην «Εφ.Συν.» και πρόσθεσε πως ήταν μια μακρά και επίπονη διαδικασία, ωστόσο δήλωσε πολύ χαρούμενη που επιτέλους τελείωσε.

Οι επισκευές

Επιπλέον, τόνισε ότι έχει τη διαβεβαίωση του δημάρχου Κερατσινίου πως θα γίνουν όλες οι αναγκαίες επισκευές και η επίπλωση του χώρου με τα χρήματα της επιδότησης των 75.000 ευρώ από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προκειμένου μέσα στο 2018, το κτίριο και ο υπέροχος υπαίθριος χώρος με τις λεμονιές να γεμίσουν ξανά με παιδικές φωνές.
Σημειώνεται ότι το ιστορικό κτίριο, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Αναπαύσεως, ανήκει στο κοινωφελές Ιδρυμα «Η Παιδική Στέγη», που ιδρύθηκε το 1931 από τη Λαίδη Κρώσφηλντ το γένος Ηλία Ηλιάδη. Η πρώτη Στέγη-παιδικός σταθμός ιδρύθηκε και λειτούργησε στη Δραπετσώνα και φιλοξενούσε γύρω στα 100 παιδιά. Στα επόμενα χρόνια, προστέθηκαν άλλες δύο στο λεκανοπέδιο Αττικής και δύο στην περιοχή του Πειραιά.
Το 2012, εξαιτίας των αυξημένων δαπανών επισκευής και συντήρησης του κτιρίου -λόγω και της παλαιότητας αυτού- που ήταν αναγκαία για την ανανέωση της άδειας λειτουργίας του σταθμού, έκλεισε η πρώτη Παιδική Στέγη Κρώσφηλντ στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, επιφέροντας σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα στην πόλη, καθώς τα παιδιά που φιλοξενούνταν εκεί θα έπρεπε να μεταφερθούν στους ήδη επιβαρημένους, από αριθμό παιδιών, βρεφονηπιακούς σταθμούς του δήμου.
Το κοινωνικό κόστος ήταν πολύ μεγάλο, καθώς ο σταθμός εξυπηρετούσε περίπου 100 βρέφη και νήπια και τις οικογένειές τους.
Ετσι, η δομή, που ήταν και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της πόλης του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας, όλα αυτά τα χρόνια παρέμενε κλειστή.